Popularni SELFIE tinejdžera umalo koštao ŽIVOTA! Ovo će mnoge ZABRINUTI!

Pravljenje brojnih  selfija i postavljanje istih na društvene mreže je povezano sa mentalnim zdravljem i ukazuje na opsesiju za izgledom.

Pretjereno slikanje i objavljivanje na društvenim mrežama je vid kompulzivnog poremećaja. Psihijatar Dr.David Veal kaže da osobe sa tim kompulzivnim poremećajem, imaju potrebu da se više puta slikaju i objave slike na internet.

Ovaj poremećaj djeluje na mentalni sklop osobe, ukazuje na ovisnost, narcisoidnost.Psiholozi tvrde da roditelji trebaju obraćati pažnju na ono što dijete radi i kako koristi internet.

Na taj način bi se spriječile mnoge loše stvari, a šokantna je činjenica da se britanski tinejdžer Danny Bowman pokušao ubiti zbog opsesije slikanjem.

On je postao toliko ovisan o selfijima da je provodio 10 sati dnevno samo slikajući se, pravio je oko 200 selfija dnevno. Ovaj devetnaestogodišnjak nije želio napustiit kuću 6 mjeseci i bio je zamalo izbačen iz škole.

Čim bi ujutru ustao, slikao se i tražio odgovarajuću sliku. Kako mu se slike nisu sviđale, bio je očajan i htio se predozirati, a spasila ga je njegova mama.

Vjeruje se da je David prvi ovisnik o selfijima iz Velike Britanije i koji je krenuo na terapije zbog toga.

Kaže da je izgubio prijatelje, svoje zdravlje, obrazovanje, a mogao je i život. Srećom,  krenuo je na liječenje i osjeća se mnogo bolje. Terapija je obuhvatala i odvikavanje od mobitela.

Više od 100 ljudi u Velikoj Britaniji traži ovakve tretmane jer pate od ovog poremećaja. Selfiji djeluju na naš mentalni sklop, našu narcisoidnost i samopouzdanje.

Nažalost, mnogi mladi padaju u depresiju,a ko ne ispadnu na slici onako kako žele ili ako ne dobiju lajkove na društvenim mrežama.

Za to su krivi mediji koji propagiraju poznate ličnosti koje objavljuju selfije stalno. A njihovi selfiji su puni fotošopa, efekata i daleko su od realnosti.

Mladi to ne shvataju, misle da je selfi pun fotošopa i efekata prikaz stvarne ljepote, ali nije. Žalosno je da se pod pojmom ljepote sad podrazumijevaju izvještačene osobe sa mnogo šminke, fotošopa ili operacija.

Žalosno je to da se djevojke boje staviti na internet sliku na kojoj su bez šminke, jer misle da nisu lijepe.

Preuzeto sa:http://megagiga.info/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *